ros Beiaard

ros Beiaard

Volgers

vrijdag 27 mei 2011

De Praalwagens en decors

Eén van de elementen waarin de Dendermondse Ommegangen zich duidelijk onderscheiden van andere ommegangen in Vlaanderen is de kwaliteit en de originaliteit van de praalwagens. Op de site presenteren wij een selectie van praalwagens die te zien waren in vorige Ommegangen.

In de Ommegangen wordt niet alleen bijzondere aandacht geschonken aan de kwaliteit van de praalwagens, ook de paarden die deelnemen, worden met zorg geselecteerd.
Een afzonderlijke werkgroep, samengesteld uit experten waaronder de verantwoordelijken van Rijbaan Piet, De Zandruiters Appels en de Landelijke Rijvereniging, zijn in hoofdzaak belast met het recruteren van de mooiste trekspannen en paarden in zowel binnen- als buitenland.

De Spotnamen
In de verschillende Ommegangen wordt regelmatig aandacht geschonken aan de Dendermondse spotnamen.

De Knaptanden:
De spotnaam “Dendermondse knaptanden” komt traditioneel voor in de Ommegang. Hij komt al voor in 1631 en zou ontstaan zijn naar aanleiding van een onbekende vis die in de Dender rondzwom. Dit reusachtig gedrocht had een muil vol vreselijke tanden, waarmee het vervaarlijk knapte.
Gerdurende vele decennia was ‘knaptand’ een veelgebruikte naam in de spot die de rivaliteit tussen Aalst en Dendermonde ten top dreef. Vele Aalsterse hekeldichters maakten dankbaar gebruik van deze naam. In de Ommegang werd dit een fabelachtig dier met een kop, die geleek op een honden- of wolvenkop. Sinds 2005 steken de knaptanden in een volledig nieuw kleedje.

De Kopvleesfretters:
Ook deze spotnaam wordt gewoontegetrouw belicht in de Ommegang. ’Kopvleesfretters’ wijst op een bepaalde karaktertrek van de Dendermondenaren waarmee zij in de streek geplaagd worden. Men zegt dat zij dol zijn op wat in de volksmond ‘kopvlees’ genoemd wordt.
De reden hiervoor ligt niet zozeer in het bijzonder smaakgenot hieraan verbonden; zij is veeleer te zoeken in de typische karaktertrek van de snoever, de kale pronker. Spotlustige Aalstenaars beweerden dat de Dendermondenaren de krengen van honden uit de Dender opvisten om er kopvlees mee te maken. Maar ja, die van Aalst...

De Scheepstrekkers :
De spotnaam ‘Scheepstrekkers’ wordt uitgebeeld door praalwagen ’t Schipke, bevolkt met kleurrijke piraatjes. In de Ommegang verleent de Gilde der Vrije Pijnders zijn medewerking aan dit tafereel.
Een opvallend decorstuk is de verkleinde reproductie van een historische houten kraan. Hiermee wordt verwezen naar een vroegere activiteit van de pijnders: het laden en lossen van schepen met behulp van een kraan.

De makeleters:
De spotnaam “Makeleters” dateert uit de 15e eeuw. Makel zou geen makreel zijn, wel een kleinere riviervis, in vorm gelijkend op brasem, wel iets platter. In de Ommegang wordt deze spotnaam uitgebeeld door een groep vissersvrouwen die gerookte vis uitdelen aan de kijklustigen.

De Polydoorkes :

De spotnaam ‘Polydoorkes’ is een attentie van de Aalstenaars, die zinspeelt op de naam van Polydoor De Keyser, een geboren Dendermondenaar en later Lord Mayor van Londen. Hij werd op 26 augustus 1888 op luisterrijke wijze in zijn geboortestad ontvangen. De vreugde en de trots van de Dendermondenaren was groot, maar de spottende uitlatingen bleven niet achterwege.

De Flauzemakers :
 Dan zijn er nog de ‘Flauzemakers’ of ‘Paffers’ omdat de Dendermondenaren steeds voor bluffers werden gehouden…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten