ros Beiaard

ros Beiaard

Volgers

maandag 23 mei 2011

19e eeuw

In 1807 werd het Ros bereden door Pieter-Emmanuel, Pieter-Frans, Pieter-Jan en Bernard-Jozef Blomme. Men wilde met de ommegang de geboortedag van Napoleon I en van het Concordaat herdenken.
In 1850 waren het Edmond, Désiré, Henri en Lodewijk Spanoghe. Hun ouders baatten in de Torenstraat de bakkerij "De Vier Koppen" uit. Met de ommegang werd het vijftigjarig bestaan van de Rechtbank en van de Akademie voor Schone Kunsten gevierd. Ook werd geschiedschrijver David Lindanus herdacht. De ommegang werd bijgewoond door koning Leopold II.

Naar aanleiding van de inhuldiging van het standbeeld van Pater De Smet in 1878 waren de ridders: Isidoor, Omer, Petrus en Frans Willems. Meteen werd ook de inwijding van het nieuwe sas aan de monding van de Dender gevierd.

Toen Polydor De Keyzer, Lord Mayor van Londen, een bezoek bracht aan zijn geboortestad Dendermonde in 1888 waren de Vier Heemskinderen Henri, Lodewijk, Gustaaf en Alfons Pieters.

Sir Polydore De Keyser werd geboren te Dendermonde op 13 december 1832 als zoon van makelaar Judocus De Keyser en Catharina Troch. Hij week in 1842 met zijn ouders uit naar Engeland, waar zijn vader een belangrijk hotel ging uitbaten. In 1874 opende Polydore, in navolging van zijn vader, naast de Blackfriars Bridge het imposante De Keyser’s Royal Hotel. Hij begaf zich ook in de plaatselijke politiek en werd in 1882 aangesteld tot Alderman en in 1887 verkozen tot Lord Mayor van Londen. In die hoedanigheid bracht hij in 1888 een bezoek aan zijn geboortestad, die hem verwelkomde met een speciale Ros Beiaardommegang. In het stadhuis werd toen een borstbeeld onthuld van de hand van Octave Maes. Dit beeld ging in september 1914 verloren. Over de schouders van het hier besproken borstbeeld (een werk van W. Merrett) van Polydore De Keyser hangt de halsketting van de Lord Mayor met het wapenschild van Londen en het devies: Domine dirige Nos.




In 1899 werd het Ros Beiaard bereden door Pieter, Adhemar, Lucinthe en Leo Dieltjens. Men zette deze ommegang op poten naar aanleiding van de voltooiing van de Scheldekaden en de opening van een nieuwe brug over de Schelde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten