ros Beiaard

ros Beiaard

Volgers

dinsdag 24 mei 2011

De Reuzenommegang 'Katuit'

Dendermonde is op folkloristisch vlak niet alleen gekend omwille van zijn tienjaarlijkse Ros Beiaardommegang. Elke laatste donderdag van augustus trekken de drie historische Gildereuzen IndiaanMars en Goliath immers dansend door de stad, als hoofdrolspelers in hun eigen ommegang ‘Katuit’.
In een feeĆ«rieke avondstoet worden de Gildereuzen omringd door meer dan 1000 aangepast gekostumeerde figuranten. Praalwagens, muziekkorpsen, professioneel straattheater, vendelzwaaiers en fakkeldragers zorgen telkens voor een uniek spektakel. In de Ommegang komen niet alleen historische of volkse taferelen aan bod (bv. over de geschiedenis of de spotnamen van Dendermonde) maar wordt ook telkens veel aandacht besteed aan eigentijdse animatie en speciale effecten.

Ruim 40.000 toeschouwers verdringen zich elk jaar langsheen de omloop om niets van dit reuzenspektakel te missen. De apotheose op de Grote Markt, met de drie Gildereuzen en de Ros Beiaardharmonie, is indrukwekkend. Het grote muzikale luchtvuurwerk van achter het Stadhuis zorgt voor een prachtige afsluiter.

De Reuzenommegang behoort al verschillende jaren tot de belangrijkste folkloristische evenementen in Vlaanderen. Hoogtepunt van erkenning is de opname van de drie Gildereuzen en hun Ommegang op de lijst van het Unesco Werelderfgoed in 2005.

Afspraak met de Gildereuzen Indiaan, Mars en Goliath elke laatste donderdag van augustus.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten