ros Beiaard

ros Beiaard

Volgers

maandag 23 mei 2011

20e eeuw

In 1914 viel de eer te beurt aan Jan, Leo, Pieter en Edward De Bruyn. Zij waren de kleinzonen van oud-burgemeester en oud-minister Leo De Bruyn-Schellekens. Toen trok het Ros Beiaard door de centrumstraten naar aanleiding van de aanstelling van burgemeester Leo Bruynincx.


Léon François Bruynincx werd geboren te Dendermonde op 22 september 1866 als zoon van wijnkoopman Joannes Emmanuel Bruynincx en van Josephine Joanna Van Obbergh, dochter van een lokaal oliefabrikant. Hij studeerde aan het H.-Maagdcollege en behaalde op 10 juli 1890 aan de Leuvense universiteit het diploma van doctor in de rechten. Op 6 september 1902 trad hij  in het huwelijk met Margareta Vermeire, dochter van  de Hamse politicus en touwslager Petrus Vermeire. Leo Bruynincx liet zich in 1893 als advocaat inschrijven aan de Balie van zijn geboortestad.

Op 12 maart 1894 werd hij benoemd tot plaatsvervangend rechter bij de Rechtbank van Eerste Aanleg. Hij was er ook verscheidene malen Stafhouder van de Balie. In 1895 besloot hij zich politiek te engageren voor de Katholieke partij. Reeds op 17 november 1895 volgde zijn verkiezing tot gemeenteraadslid en sedert 1900 vervulde hij het ambt van schepen. Hij ontpopte zich vrij snel tot populair politicus en behaald bij de opeenvolgende verkiezingen dan ook steevast het grootste aantal stemmen. Van 19 juli 1914 tot 18 januari 1920 vervulde hij de biezonder lastige taak van oorlogsburgemeester in een door de Duitse troepen in september 1914 grotendeels verwoestte stad, die jarenlang gebukt ging onder de Duitse bezetting, militaire opeisingen  en de aarzelend startende wederopbouw. Omwille van zijn geknakte gezondheid bood hij in juni 19*19 zij ontslag aan en werd hij op 18 januari 1920 als burgemeester opgevolgd door Alberic Van Stappen.

Van 1908 tot 1921 was Leo Bruynincx ook volksvertegenwoordiger voor het arrondissement Dendermonde. Als overtuigd mutualist was hij sedert 1892 medestichter, lid en schatbewaarder van de Dendermondse mutualiteit ‘Hulp en Troost’ en sedert 1903 ook ondervoorzitter van de ‘Federatie der Mutualiteiten’ en van de ‘Federatie der pensioenkassen’ van het arrondissement Dendermonde. Hij werd verder bestuurslid van de ‘Verbonden der Pensioen-, Zieken- en Invalidenkassen’ van het bestuurlijke arrondissement Dendermonde en sedert 1906 ook ondervoorzitter van de ‘Herverzekeringskas tegen ziekte’ van het zelfde arrondissement.

Zijn inzet voor de landbouwers liep via zijn voorzitterschap (sedert 1908) van de landbouwersvereniging van het kanton Dendermonde en zijn voorzitter- en ere-voorzitterschap van de ‘comice’ te Dendermonde. Hij was ook bestuurslid en later lid van het erecomité van de in 1919 opgerichte Middenstandsbond. In de marge van zijn politieke mandaten vervulde hij nog diverse sociale en educatieve taken. Zo was hij sedert1893 lid van het bestuurscollege der Rijksmiddelbare Scholen en verder sedert 1914 voorzitter van de bestuurscommissies van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en van de Muziekschool, voorzitter van het plaatselijk gezondheidscomité (vanaf 1914), lid van het bestuurscollege voor de bescherming van vrijgelaten gevangenen (vanaf 1895), enz. Op cultureel vlak was hij bestuurslid van de Dendermondse afdeling van het Davidsfonds.Na zijn ontslag als burgemeester en volksvertegenwoordiger trok hij zich vanaf 1920 terug uit zijn openbare functies. De laatste jaren van zijn leven wijdde hij zijn krachten aan het schrijven van een algemene geschiedenis van zijn geboortestad. Leo Bruynincx overleed te Dendermonde op 18 oktober 1929. Volgens de toenmalige perscommentaren was hij een zeer geliefd man en werd zijn verdwijnen algemeen betreurd.
In 1930 vierde men het eeuwfeest van de Belgische onafhankelijkheid en werd het Ros bereden door Henri, Jean, Pierre en Albert Van Damme.

Belgische revolutie 1830


Het Ros Beiaard aan het Heldenplein 1930


de buskruitschutters


De reuzen Goliath en Mars arriveren onder begeleiding op de Grote Markt

In 1952 viel de keuze op Jozef, Rafaël, Pieter en Jan Bombay. Het stadhuis aan de Grote Markt bestond 500 jaar en dat was voldoende reden om het Ros Beiaard van stal te halen.


Jozef, Rafaël, Pieter en Jan Bombay

In het kader van de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958 klommen de gebroeders Emiel, Albert, Jozef en Luc Leybaert op de rug van het Ros Beiaard.

Wereldtentoonstelling in Brussel




Emiel, Albert, Jozef en Luc Leybaert

In 1975 zaten de gebroeders Dirk, Wim, Boudewijn en Kris De Jonghe op de brede rug van 't Peirt.

Dirk, Wim, Boudewijn en Kris De Jonghe

De gebroeders Veldeman waren de Heemskinderen van de ommegang in 1990.

gebroeders Veldeman

In 2000 voldeden de gebroeders Roy, Nick, Ken en Dean Coppieters aan de scherpe criteria waardoor ze met kop en schouders boven de andere kandidaten uitstaken. Na de ommegang werden ze opgenomen in de gilden en verheven tot ereburgers van Dendermonde omwille van de zware fysieke inspanning. De ommegang werd in 2000 extra bemoeilijkt doordat het die dag erg koud was en er een bijtende wind stond.



Gert, Stijn, Stefaan en Toon Veldeman

2 opmerkingen:

  1. Wel even de juiste foto bij de gebruikers Coppieters plaatsen, onderaan. De foto is deze van Veldeman.

    BeantwoordenVerwijderen